Preuzeto sa RTV PANČEVO, (TV Pančevo  21. septembar 2012. )

– Na inicijativu seoskih mesnih zajednica održan je satanak, na kojem je razgovarano o načinima rešenja problema napuštenih pasa.

Problem napuštenih pasa posebno je izražen u selima. Želimo da u dogledno vreme sistemski rešimo taj problem, kako ne bismo više dolazili u takvu situaciju, istakao je gradski većnik zadužen za sela, Dejan Živanović.
Vladimir Delja, član Gradskog veća zadužen za ekologiju kaže da je u proteklih godinu dana urađeno je više od 200 sterilizacija, što je više nego ranijih godina zajedno.

 – Ovaj problem može da se reši za nekoliko godina. Jedini način je primena Zakona o dobrobiti životinja, sterilizacija i mikročipovanje vlasničkih pasa, i njihova kontrola od strane nadležnih službi, ali i kažnjavanje nesavesnih vlasnika. Jer, nesavestan odnos prema psu ne razlikuje se od nesavesnog odnosa prema deci, i kada to shvate i vlasnici, bićemo na dobrom putu. Izdvajanjem iz narednog budžeta, koji mora da prepozna značaj sistemske sterilizacije, i rešavanje ovog problema, na dobrom smo putu da ga i rešimo, rekao je Delja.

Sterilizacija pasa i njihovo vraćanje na ulicu samo je prelazno rešenje, tvrdi Gordana Blitva Robinson iz Društva prijatelja životinja „Ljubimci“.

 - Konačno rešenje je da pas koji se nađe na ulici a ima vlasnika, da taj vlasnik bude sankcionisan. Drugo je da štenci koje keruša okoti ne mogu da budu ostavljeni na ulici, pa šta im Bog da, nego da znaju da su oni prepušteni nemilosti. Znači, treba nam odgovoran vlasnik, i da se poštuje Zakon, kontrola rađanja i trajna identifikacija, rekla je Blitva Robinson.

Iako se ponekad čini da ubijanje pasa može da reši problem, to je samo trenutno, istakli su učesnici sastanka u Gradskoj upravi. Odgovoran vlasnik je prva karika u lancu za rešavanje problema, a strogo poštovanje Zakona o dobrobiti životinja i strožije kazne za neodgovorne vlasnike samo su jedan od načina da se dovedemo u red.

HIGIJENA Pančevo